Estetik Diş Hekimliğinde Uygulanan Tedaviler
Gülüş tasarımı
Gülüş tasarımı, estetik açıdan görünümü bozulmuş olan dişler ve diş etlerinin hastaların yüz şekilleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak olabildiğince doğal ve güzel bir görünüme kavuşturulması işlemidir.
İlk randevuda kaydedilen veriler hekim tarafından dijital ortamda değerlendirilir ve öngörülen gülüş dizayn edilir. Bu kayıtlar ile yapılan mock-up adı verilen ve yaklaşık olarak tasarımın bitmiş halini gösteren bu uygulama 2. Seansta ağızda değerlendirmede kullanılır. Hekim ve hasta tarafından değerlendirildikten sonra işleme başlanır. Aynı seans ölçü alınır ve bir sonraki işlemde vakanın durumuna göre bitim işlemi gerçekleştirilir. Çok detaylı değişimler yapılacaksa, örneğin dişeti düzenlenmesi, implant uygulaması vb. seans sayısı artabilir ve süreç uzayabilir.
Gülüş tasarımı birçok multi-disipliner bir yaklaşımdır. Gereken tüm tedavileri kapsar. Diş beyazlatma, dişeti estetiğinin kazandırılması, implant bunlardan bir kaçıdır. Tüm tedaviler uygulandıktan sonra en çok tercih edilen yöntem dişlerin üzerinin kaplanmasıdır. Bu amaçla e-max, zirkonyum porselen gibi materyaller kullanılarak estetik açıdan çok başarılı sonuçlar elde edilir.
Gülüş tasarımında ağızda işleme başlanmadan görmüş olduğunuz örnek tasarımlar, beğenmediğiniz noktalar düzeltilerek tekrarlanabilir. Tekrar hekim ve hasta arasında istişare edilerek hızlı bir şekilde tedavi başlanır.
Gülüş estetiğinin yeterince iyi olmadığı durumlar, kişilerde hem sosyal hem de psikolojik anlamda olumsuz etkilere neden olur.
Rahatça gülmek herkesin hakkı ve gülerken ışık saçmak. Güvenle gülebilmenin mutluluğunu yaşamak için kendinize bir iyilik yapın ve adım atın.
Diş beyazlatma (bleaching)
Dişlerin çeşitli sebeplerle renklenmesi kişilerin rahat gülmesini engellemektedir. Neden kendinizi bu engele teslim edesiniz. Dişlerin beyazlatma (bleaching) işlemi ile istediğiniz tona kadar açılması mümkün…
Dişler neden renklenir?
- Sigara, çay, kahve kullanımı
- Travma sonrası dişlerin canlılığını kaybetmesi
- Çocuklukta kullanılmış olan antibiyotikler
- Kanal tedavili dişler
- Ağız gargaralarının uzun süre kullanımı
- Amalgam dolgular
- Çocuklukta aşırı flor tüketimine bağlı florozis oluşması
Beyazlatma hangi amaçla yapılır?
Diş beyazlatma günümüzde en çok kullanılan estetik işlemlerden biridir ve çoğu diş hekimi tarafından uygulanır. Diş beyazlatma dişlerin beyazlaşmasını ve renk değiştirmelerinin azalmasını beyazlatma jelleri yardımıyla sağlayan bir işlemdir.
Beyazlatma nasıl yapılır?
- Ofis tipi (klinik ortamında) beyazlatma
- Ev tipi (ev ortamında) beyazlatma
- Kombine tedavi (ofis + ev tipi)
- Tek diş beyazlatma
Ofis tipi beyazlatma
Hekim kontrolünde ve klinik ortamda yapılan yaklaşık 1 saatlik bir işlemdir. Reklenmiş dişin dış yüzeyine sürülen beyazlatıcı jeller, kullanılan özel bir ışıkla reaksiyona girer. Hızlı ve etkili beyazlatma yönetimidir. Bu işlemde bir seansta 3 – 4 ton diş renginde açılma sağlanır. Diğer yöntemlere göre daha kısa sürer.
Ev tipi beyazlatma
Hastadan alınan ölçü sonrası kişiye özel plak hazırlanır. Bu plakların içine yerleştirilen jel ile ev ortamında uygulama yapılır. Beyazlatma jelleri, plaklar yardımı ile günde 4 – 8 saatlik zaman dilimlerinde takılarak dişlere uygulanır. Beyazlatma süreci ofis tipi beyazlatmaya göre daha uzun sürmektir. Dişin yüzeyindeki renklenme durumuna bağlı olarak 5 ile 7 gün arası süren bir süreçtir.
Kombine tedavi (ofis+ev tipi)
Aşırı miktarda olan renklenmelerin sadece klinik ortamda beyazlatılması yeterli gelmeyebilir. Böyle durumlarda ofis tipi beyazlatmaya ek olarak birkaç gün evde uygulama takviyesi yapılır.
Tek diş beyazlatma
Kanal tedavisi sonrası bazı dişlerin rengi koyulaşabilir. Zamanla meydana gelen bu kötü görüntüyü sadece o dişe uygulanan bir işlem ile renginin geri eski haline döndürülmesi mümkündür. Dişin iç kısmına, dolgunun altına beyazlatma jeli uygulanır.
Diş beyazlatmanın zararı var mıdır?
Dişlerin gerekli kontrolleri yapılıp herhangi bir çürük, çatlak yoksa ya da var olan problemler giderildikten sonra uygulanan beyazlatma işleminin zararı yoktur. Hekim kontrolünde asgari miktarda jel içeren uygulamalar dişlere herhangi bir zarar vermez. Farklı ortamlarda satılan beyazlatma ürünlerini diş hekimi kontrolü olamadan uygulamayınız. Diş yapınızın uygun olup olmadığı hekim tarafından belirlenmelidir. Aksi takdirde istenmeyen sorunlar yaşayabilirsiniz.
Dişlerimde hassasiyet olur mu?
Diş hekimi tarafından beyazlatma için uygun görülen dişlerde hassasiyet oldukça azdır ya da hiç olmaz. Uygulama sonrası 24-48 saat sürebilen hassasiyet normal kabul edilebilir. Daha fazlası için hekiminize başvurunuz. Kullanılan jellerin içerikleri ve miktarları, uygulama süreleri bu konuda etkilidir.
Beyazlatma sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
İşlem sonrası 2 hafta sigara, çay, kahve gibi renklendirici yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir. Ortaya çıkan sonucun uzun süreli olması için bu tarz ürünleri az tüketmek gerekir. Ortalama 1 yıl kadar etkisini sürdüren beyazlatma işleminin ömrü, tüketilen ürünlerle azalabilmektedir. Yılda bir kez destekleyici seanslar gerekebilir.